IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Началото на заседанието на Фед изтрива оптимизма на Wall Street*

Пазарите ще трябва да се пригодят допълнително, ако по-ястребовите възгледи за пазара на труда в САЩ се окажат правилни, казва анализатор

17:54 | 20.09.22 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Фондовите борси в САЩ започват търговската сесия във вторник с понижения, докато инвеститорите са в трепетно очакване на резултатите от двудневното заседание на Федералния резерв, започващо днес.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отписва 1,23%, или 380,7 пункта, до 30 638,98 пункта.

Широкият измерител S&P 500 намалява с 1,17%, или 45,55 пункта, до 3854,34 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite се понижава с 0,84%, или 97,42 пункта, до 11 437,6 пункта.

Доходността по 10-годишните щатски облигации достигна ниво от 3,579%, задържайки се близо до равнища, последно отчетени през 2011 г.

Акциите на автомобилопроизводителя Ford поевтиняват с 8,64%, след като компанията обяви, че продължаващите проблеми със снабдителните вериги може да ѝ костват допълнително 1 млрд. долара през третото тримесечие.

Причина за пониженията на борсовите индекси са опасенията, че ходовете на Фед може да избутат щатската икономика към рецесия - нещо, което вече се случи през 70-те и 80-те години на миналия век, когато ръководител на банката бе Пол Волкър. За да забави рекордната инфлация тогава, регулаторът, под ръководството на Волкър, затегна силно паричната си политика, предизвиквайки рецесия в САЩ.

Последните изказвания на представители на Фед загатнаха, че банката ще продължи да покачва лихвите, независимо от данните, които показаха забавяне в растежа на щатската инфлация. Очакванията са банката да продължи с агресивните лихвени повишения, като одобри трето поредно увеличение от 75 базисни пункта (б.п.) в сряда, когато приключва двудневното заседание на регулатора.

Ден по-рано щатските борси записаха сесия на зелено, търсейки единна посока във волатилната търговия. Адам Сархан, главен изпълнителен директор на 50 Park Investments, обясни пред CNBС, че инвеститорите са в режим на изчакване. "Пазарите чакат да видят някакъв тип бичи или мечи катализатор, който да ни изкара от този диапазон на търговия. Те се затрудняват да намерят единна посока и това е основната новина", каза експертът.

Ако прогнозите за хода на Фед се оправдаят, федералната лихва ще достигне диапазон от 3-3,25%, най-високият от началото на 2008 г.

"Пазарите ще трябва да се пригодят допълнително, ако по-ястребовите** възгледи за пазара на труда в САЩ се окажат правилни", написа Доминик Уилсън от Goldman Sachs в бележка към клиенти, цитиран от CNBC. Последно официалната статистика показа, че молбите за помощи за безработни са намалели за пета поредна седмица.

Освен Фед, в календара се чакат и решенията на Английската централна банка (АЦБ), Японската централна банка (ЯЦБ), както и на регулаторите в Норвегия, Швеция, Турция, Бразилия, Индонезия, Филипините, Китай и др., които ще заседават по-късно през седмицата.

На петролните пазари европейският сорт Брент поевтинява с 1,92% до 90,23 долара за барел. Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) намалява с 2,17% до 83,87 долара за барел.

Цената на златото долара спада с 0,43% до 1670,9 долара за тройунция, задържайки се до най-ниското си ниво от над две години насам.

*Към 17:30 ч. българско време

**Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 20.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още